neděle 10. července 2016

Bábovky - Radka Třeštíková


Rok vydání: 2016, 1. vydání originálu: 2016
Počet stran: 328
Nakladatelství: Motto

Slunečně žlutá kniha o tom, jak si jako malé holky strašně rády plácáme bábovky na písku. A o tom, že když je nám tak asi 20, tak nám kluci říkaj bábovky. Pak taky o tom, že když se nám narodí děti, tak zas plácáme ty bábovky na tom stejném pískovišti.  No a hlavně o tom, že asi tak od třiceti výš, doma pečeme bábovky a plníme tou vůní naše byty a domy ať se děje, co se děje,...








No jo, všichni to čtou. Nemám ráda to šílenství kolem novinek. A budu se opakovat, nemám v lásce české autory. Och já bloud !!! Tři chyby hned v prvním odstavci. Všechno je jinak. Díky Bábovkám.


Všichni to čtou - jasně, ten název je geniální.

Šílenství - dobře, potřebujeme to nějak zpropagovat.

Český autor - ano, o to více to musíme zpropagovat, protože hodně čtenářů má určitý blok díky povinné školní četbě. No, přiznejme si to.

Dvanáct příběhů o dvanácti ženách. Každý napsaný tak, že by se asi dal číst i samostatně, ale už u druhé kapitoly zjistíte, že na sebe navazují. Navlékají se na dlouhou červenou nit jeden za druhým. Jenže to nestačí - ony se proplétají, motají a šmodrchají až se nakonec smotají v jedno velké klubko.

Rebeka má Martina a Martin má Karolínu a Saša má Kryštofa a taky Lukáše, jo a Karolína má taky Rebeku a Rebeka má Martina -  jo už zas a ...a  máma má mísu.
Musela jsem si dělat poznámky. ( naprosto schizofrení schéma, kterému se moje dcera strašně smála)
To prostě nezvládnete.
Ale pozor. To není na závadu.
Právě tohle mě strašně bavilo. Čekala jsem, kde se zas jednotlivé postavy potkají, co je spojí, kde mají společnou minulost, nebo jak plánují budoucnost. Kdo koho zná, kdo komu ublížil, kdo koho miluje a kdo s kým má dítě.
A fakt to není zrychlená kopie nekonečných seriálů.  Není to - " každý s každým a za každou cenu".

Jsou to laskavě napsané příěhy s pravdivými postavami, kde se některé z nás určitě najdou. Některé píšu z toho důvodu, že je to spíše čtení pro ženy. A ženy píšu proto, že je to tak asi pro 30+. Prostě pro holku, co už je trochu obouchaná životem a co si chce přečíst, že v tom nejede sama.

Moc děkuji knižnímu supermarketu ARARA za nabídku spolupráce. Moc děkuji panu Michalovi (omlouvám se, ale tady proklik nedám), že mi vybral právě Bábovky a moc děkuji všem, kteří jste to zvládli přečíst až sem.

A teď si za odměnu můžete smlsnout na Bábovkách.

PS: Mimochodem, tohle byly první Bábovky, ke kterým se víc než kakao, hodilo suché bílé :-)



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Anotace - zdroj: Arara

Dvanáct žen, dvanáct osudů propojených v jednom románu. Napadlo vás někdy, co řeší milenka ženatého muže a jaká je ve skutečnosti ta příšerná manželka, o které jí on vypráví? Nebo proč má sestra manželky tak špatný vztah se svojí dcerou. Jak se vlastně cítí ta patnáctiletá holka, na kterou si rodiče nikdy neudělají čas? A kam se vlastně poděly ty peníze? Kdo je vzal, kdo je ztratil, kdo je utratil, kdo je našel a kdo je bude muset vrátit? Nechte se strhnout upřímnou zpovědí hlavních hrdinek, kde nechybí ironie, humor, bolest, napětí, nenávist ani láska. Kde se emotivní příběhy vzájemně prolínají, jeden vede ke druhému, k celé řadě zajímavých rozuzlení a potom nerušeně pokračují dál, někdy šťastně, někdy ne, takový už je život.

8 komentářů:

Nikolaoss řekl(a)...

To už je druhá dobrá recenze, kterou na knihu čtu. A suché bílé mám ráda :) takže misky vah se začínají naklánět směrem k přečtení. Skvělá recenze!
Kateřina
trojtecka.blogspot.cz

Knihyztramvaje řekl(a)...

Katko moc děkuju- od tebe ten komentář vždycky potěší

Rachel Roo řekl(a)...

nad touhle knizkou porad vaham. vzdycly najdu neco, proc si to precist chci a pak neco, proc si to precist nechci. ale ok, asi si to prectu no ... :-D

Knihyztramvaje řekl(a)...

Rachel- to musis zkusit. To se nedá popsat to se musi zažít :-)

daramegan.cz řekl(a)...

Jo, máš pravdu, já pořád přemýšlela, co se k tomu hodí a fakt! Suché bílé :-) Jen já teď raději to kakao no... ještě nějakou tu dobu :D
daramegan :-)

Knihyztramvaje řekl(a)...

Dari, prave u tebe jsem se na ne namlsala. No a a pak uz to jelo :-)

Kristýna, The Book Talk Blog řekl(a)...

Jestli jsem doteď nad Bábovkami uvažovala, Ty jsi to zpečetila. Tohle si určitě pořídím. Díky za nalákání :) Měj se pěkně :)

Knihyztramvaje řekl(a)...

Jeee to jsi mi udelala radost. Já k tobe taky chodim na tipy :-)

Něco málo o holce z tramvaje

Vždycky jsem četla ráda, ale až zas poslední dobou na to najdu trochu času cestou do práce a zpět. Prostě nastoupím do tramvaje a zapíchnu nos na půl hodiny do knihy nebo do čtečky.

Někdo dává knihám hvězdičky, někdo čísla - já jim začala dávat barvy. Fakt, zkuste to. Představte si knihu kterou čtete a uvidíte, že je barevná. Pro každého jinak.

Za každou návštěvu jsem ráda, každý komentář mi napoví, co jsem udělala dobře nebo špatně.