pondělí 11. července 2016

Proč píšu recenze zrovna tak, jak je píšu



Napadlo mě - při náhledu na jiný blog ( a ano, byla to trojtečka ), že mám potřebu vyjádřit se k tomu, proč píšu jak píšu. 

 

 

Ta fotka naší Lízy tu je jen proto, že se mi líbí - nic jiného v tom nehledejte :-)







Katka se na svém blogu zmiňuje o tom, že nemá ráda fráze " kniha mě donutila k zamyšlení,.." a tak podobně.

 Mám to taky tak. Nemusím klasická rádoby klišé na tenhle způsob.

Ale asi nechci řešit to, jak píše někdo jiný. Ať si každý píše, jak chce. Já prostě mluvím a píšu jak mi zobák narost a tak se někdy uchýlím i k nespisovným výrazům. Jenže když mám prostě v tu chvíli pocit, že to tam sedne jak pr..el na hrnec? Tak co mám dělat - že jo.

Celkem nerada taky řeším hlavní podstatu knihy - dějovou linku. To je v anotaci a to už někdo napsal a proč bych se měla opakovat. Když píšu, tak chci, aby v tom bylo něco nového, aby v tom bylo to, jak mi s knihou bylo a co to se mnou provedlo a na co si vzpomenu, když si na ni vzpomenu a co si připomenu ještě než zapomenu. No, ehm,..

 Jo abych nezapomněla, tak jsem taky ráda vtipná. Úplně nevím, jestli se mi to vždycky podaří, ale fakt se snažím - já totiž suchary nerada a tak se snažím jím taky nebýt.

Co fakt nedělám a dělat asi nebudu ( ale nikdy neříkej nikdy) je popisování postav a unboxingy. 

To první proto, že mi to připomíná hodiny češtiny - a to jsem našeho češtináře hluboce platonicky milovala. A to druhé nedělám proto, že fotky zabaleného balíčku a rozbaleného balíčku a vybaleného balíčku jsem si zkusila jednou a to mi tak jako stačilo a nenaplňuje mě to a nerozumím tomu. A to se pomalu dostáváme k další věci.

Nefotím - a tady bych strašně ráda napsala, že nefotím kvůli vlastní neschopnosti. Neumím to, fotky jsou nemastné, neslané, takže jsem to vzdala. A sama sobě tu slibuju, že to nepřestanu zkoušet. Protože na některých blozích (bože, to zní strašně, takhle vyskloňované) jsou knihy tak krásně nafocené, že si vždycky řeknu, že je to strašná škoda, že já to neumím.

Takže asi tak - abyste věděli, jak to mám já.

6 komentářů:

Ali Čaja z Paláca řekl(a)...

Plne s tebou súhlasím. Tiež som sa rozhodla, že ak opisujem knihu tak nebudem bezducho opisovať anotáciu, tú si každý vie prečítať na internete aj na chrbte knihy. Skôr opíšem svoje pocity a obsah z môjho pohľadu. Aj keď sa ľudia potom sťažujú, že to nie je recenzia.
Inak aj ja používam dosť veľa nespisovných slov, hlavne tých našich východňarských alebo čechizmov, pretože to tam niekedy pasne oveľa viac ako učebnicové slovo. A čo? Nehlásim sa do gramatickej súťaže ale opisujem situáciu ako sa stala :-).
A k tomu unboxingu, tiež to nerobím, ale asi aj preto, že si nič nenechávam doniesť a pre väčšinu kníh si chodím osobne do Paláca, alebo mi to nosí sestra až do domu a zdá sa mi dosť blbé fotiť cestu autobusom.
Tiež nie som bohvieaký fotograf a väčšinu fotiek ktoré mám nafotil môj muž, poprípade sa hrajem s giphy.com a sťahujem pohybujúce sa obrázky, ktoré milujem. Možno je toho veľa, ale nemôžem sa zastaviť.
Tvoje recenzie na knihy sa mi i tak páčia, a už pár z nich mám vo svojom zozname do budúcna :-)

Knihyztramvaje řekl(a)...

Ali Ty jsi se rozepsala :-)dekuju za Tvuj prispevek. Jsem ráda, že to někdo cítí podobně.

Rozešívačka řekl(a)...

Píšeš dobře a vtipně :) Fotky jsou pro mě často také výzva, ale baví mě to čím dál víc. Někdy si nechám poradit od manžela, jestli by ho něco nenapadlo, má kreativnější oko. Rozbalovačky nemám moc ráda na čtení, takže je ani nepíšu a nefotím, ale nikdy neříkej nikdy :) Jinak ohledně obsahů knihy - tam pořád hledám tu ideální cestu. Přijde mi, že by tam nějaký stručnější nástin děje být měl - třeba pro lidi, co o knížce čtou úplně poprvé. Ale taky nemám ráda dlouhé popisy, nebo ještě hůř anotace - ty přeskakuji rovnou :)

Knihyztramvaje řekl(a)...

Děkuju, taky k Tobě chodím ráda nakukovat.

Anonymní řekl(a)...

Nalákala jsi mě, abych začala číst tvé recenze! ;)
Fotky rozbalovaných knih mě k recenzím vůbec nesedí a spíš mě naštvou...
Jaké dobré sci-fi jsi v poslední době četla? A dáváš přednost knize nebo čtečce?
Čtečka je hodně praktická, ale nad papír prostě není: http://area-51.cz/pdf-sci-fi-knihy/

Knihyztramvaje řekl(a)...

Sci-fi? Snad jen sérii Oškliví. Jsou to fajn oddechovky ale ne úplně moje srdcovka .

Něco málo o holce z tramvaje

Vždycky jsem četla ráda, ale až zas poslední dobou na to najdu trochu času cestou do práce a zpět. Prostě nastoupím do tramvaje a zapíchnu nos na půl hodiny do knihy nebo do čtečky.

Někdo dává knihám hvězdičky, někdo čísla - já jim začala dávat barvy. Fakt, zkuste to. Představte si knihu kterou čtete a uvidíte, že je barevná. Pro každého jinak.

Za každou návštěvu jsem ráda, každý komentář mi napoví, co jsem udělala dobře nebo špatně.