pondělí 14. listopadu 2016

Sběratelka parfémů - Kathleen Tessaro


Rok vydání: 2016, 1. vydání originálu: 2013
Počet stran: 320
Nakladatelství: Metafora


Hřejivě hnědá kniha jakoby zabalená do semiše.

Taková, co si ji na podzim přečtete, vychutnáte, užijete, nezapomenete,...






Protože nemám ráda prvoplánovou romantiku, nebyla jsem si touhle knihou úplně jistá. Ale když mi byla nabídnuta dvakrát, řekla jsem si, že si ke mě hledá cestu a vzala jsem ji na milost.

Dvě ženy, dva osudy, Paříž, Londýn, parfémy, historie,.. to všechno na vás dýchne. A nepředstavujte si levandulovou Provance a vůně pařížských kaváren. Spíš naberte do nosu těžké tóny ambry a cigaret. Je to ostré, silné, vášnivé - přitom teplé, lákavé a vábivé. S francouzským přízvukem a cinkotem vinných sklenic. Je to krásný román, který vás v podzimních dnech zahřeje.

Velmi příjemně napsaná kniha americké autorky, kterou neznám a ani anotace mě příliš nenadchla, ale řekla jsem si, že to zkusím a udělala jsem dobře. Žádná červená knihovna, žádné láskování, žádné zbytečné vzdechy. Dva příběhy žen, každý v jiné časové rovině, vzájemně propojené a prolínající se, oba podobně silné. Tvrdé životní osudy na svou dobu nezvykle samostatných a soběstačných žen, dobře vykreslená zápletka, skvěle vylíčené prostředí a doba - to všechno mě vede k tomu, že si najdu cestu i k další knize Kathleen Tessaro.

Asi nějak nemůžu napsat víc a neprozradit něco důležitého, proto se prostě jen zabalte do teplé deky, na stolek postavte hrnek se svařeným vínem co provoní pokoj a do ruky tuhle knihu. Ne jinou, ne romantickou, ne detektivku nebo thriller - ale právě tuhle,..




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Anotace: zdroj Databáze knih:

Dva životy, dvě ženy, současnost i minulost v Paříži, ztracené tajemství vepsané v parfémech…

Nedávno provdaná Grace Munroeová nezapadá do společenské smetánky Londýna padesátých let, manželství se moc nedaří a sama je nespokojená. Najednou obdrží dopis z právnické kanceláře. Má přijet do Paříže, kde na ni čeká dědictví. Potíž je však v tom, že o žádné Evě d´Orseyové, která jí odkazuje nemalý majetek, nikdy neslyšela.

Pátrání po její totožnosti zavede Grace o celá desetiletí zpět, do New Yorku, Monte Carla, Paříže a Londýna dvacátých let. Pozvolna odkrývá záhadu geniálního tvůrce parfémů a jeho múzy, jíž se kdysi stala právě Eva. Ve třech jedinečných vůních se vášnivý parfumér pokusil zachytit celou její bytost, její esenci, a učinil ji tak nesmrtelnou. Příběh Evy d´Orseyové nadobro změní Gracin život – je nucena si vybrat zda bude žít podle očekávání společnosti nebo půjde svou vlastní cestou.

Nezapomenutelné vyprávění je hlubokou sondou do komplikované a obsedantní lásky mezi múzou a umělcem, výpovědí o obrovské síle vzpomínek a moci vůní.

 

6 komentářů:

cteme-s-laskou.blogspot.cz řekl(a)...

Je to pěkná kniha s krásným obrázkem. Pro ženy jak dělaná. :-D

Knihyztramvaje řekl(a)...

Verčo děkuji za komentář. Ta knížka je fakt strašně příjemná. Navíc se krásně čte tak je to tak na jedno studene odpoledne.
G

Ali Čaja z Paláca řekl(a)...

Nepoznám, nepočula som ani o knihe ani o autorke. Ale vyzerá to super čítanie pod vianočným stromčekom s vianočným punčom. Akurát niečo nenáročné potrebujem :-)

Knihyztramvaje řekl(a)...

Ali moc díky za komentář. Je to fakt krásná kniha.

Bunburistka řekl(a)...

Na knížku jsi mě opravdu navnadila! Jsem ráda, že jsem našla tvůj blog! :)

Knihyztramvaje řekl(a)...

Děkuji za hezky komentář opravdu je to hezké cteni

Něco málo o holce z tramvaje

Vždycky jsem četla ráda, ale až zas poslední dobou na to najdu trochu času cestou do práce a zpět. Prostě nastoupím do tramvaje a zapíchnu nos na půl hodiny do knihy nebo do čtečky.

Někdo dává knihám hvězdičky, někdo čísla - já jim začala dávat barvy. Fakt, zkuste to. Představte si knihu kterou čtete a uvidíte, že je barevná. Pro každého jinak.

Za každou návštěvu jsem ráda, každý komentář mi napoví, co jsem udělala dobře nebo špatně.