neděle 4. prosince 2016

Otolína a žlutá kočka - Chris Riddell


Originální název: Ottoline and the Yelow Cat
Rok vydání:  2016, 1. vydání originálu: 2007 
Počet stran: 172
Nakladatelství: Ella & Max, Presco Group


Proč až teď?

Proč ne dřív?

Díkybohu za Presco!

 
 
 
 
 
 
 
Tahle krásná červená kniha nám přišla náhodou. Nabídka spolupráce mile překvapila a mě i Madlence se anotace líbila, tak jsem souhlasila.
 
Obě hodně čteme, obě knihy milujeme a já dost často skuhrám, že je málo krásných dětských knih. Poslední dobou jsem objevila pár nádherných pro menší děti, ale pro děti 10+ jsem jich moc nenašla.
Chtěla jsem být trochu tajuplná a nechat Vás čekat až do konce, ale to nejde.
 
JSEM NADŠENÁ
 

Otolína je kniha pro děti ( ano, spíše pro slečny), která je krásná, chytrá, vtipná a originální. Má nádherné ilustrace, hezký příběh a je napsaná a zpracovaná tak, že zaujme čtenáře od pěti do sta let. První ji přečetla Madlenka - za dva dny - a já jsem ji taky zkousla nadvakrát. A to jen proto, že jsem na ni první den neměla dost času.
 
Už obálka je poutavá - ta červená barva bouchne do očí a jsem moc ráda, že ji nikdo nepředělával, ale že se vydavatelství drželo originálu. Mimochodem stejně tak u dalšího dílu - Otolína ve škole.
 
 
Červená barva provází ilustrace v celé knize. Na černobílých obrázcích je občas červený detail a tím získává kniha u mě velké plus- je to nápadité, milé, zábavné. Navíc obrázky fungují na 100%, protože je maloval sám autor, Takže když se dozvíte, že má Otolína sbírku lichých bot, zjistíte, že na každém obrázku má opravdu každou botu jinou. Otevřete si knihu kdekoliv a přesvědčte se sami. Nebo můžete pozorovat myšáka Roberta, který v podstatě nemá v příběhu žádnou roli, ale na několika ilustracích ho najdete a usmějete se.  A dalších spousta věcí, ale nerada bych prozradila všechna autorova kouzla a překvapení.
 
 
 
 
Čtení a ilustrace jsou v knize zhruba půl na půl. Malé čtenáře neunaví, velké čtenáře nestihne nudit.
 
Myslím, že jsme obě našly svého nového oblíbeného autora. Společnost Presco se vydala správnou cestou. Je škoda, že to trvalo tak dlouho, ale jsem ráda že se toho někdo ujal.
 
Takové knihy by se měly vydávat. Takové knihy bude každý rád číst - a nejenom děti, ale i dospělí. Takovou knihu mi nestačí jen půjčit v knihovně, ale mám potřebu ji vlastnit. Protože se k ní strašně ráda vrátím. Já i moje dcera.
 
Pokud nevíte čím upoutat chronické nečtenáře, nebo naopak čím překvapit čtenáře, co už přelouskal kdeco - dejte jim Otolínu. Je to jedna z nejhezčích knih tohoto roku a doufám, že se dočkáme i dalších pokračování.

 

  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Anotace - zdroj Presco:

Hlavními hrdiny úspěšné, mezinárodně oceňované a mnohokrát vyznamenané knižní série jsou tak trochu zvláštní holčička jménem Otolína a její nerozlučný kamarád – malý vlasatý tvor z norských močálů zvaný pan Moura.

Otolína vášnivě sbírá nejrůznější věci a miluje všechny druhy počasí, zejména však déšť, neboť se ráda čvachtá v kalužích. Obývá apartmá číslo 243 ve dvacátém čtvrtém patře mrakodrapu, který vypadá docela jako pepřenka, takže není divu, že mu také Pepřenka všichni říkají… Otolínini rodiče jsou sběrateli a neustále cestují po celém světě. O Otolínu je v jejich nepřítomnosti ovšem skvěle postaráno, nikdy se necítí osamělá. Společnost jí přece dělá pan Moura a kromě něj holčičce se vším, co je potřeba, pomáhá celá řada dalších neobyčejných společníků. Díky nim se nikdy nenudí! Otolína navíc miluje záhady, stejně jako pan Moura. Oči má pořád otevřené a uši nastražené pro případ, že by se setkala s něčím neobvyklým nebo zajímavým. Její zápisník by mohl vyprávět! Ráda řeší zapeklité případy, vymýšlí chytré plány a přichází věcem na kloub – ostatně, má pro to speciální nadání…

U jejích nevšedních dobrodružství, jako je například řešení záhady série loupeží na Třetí ulici, které přináší knížka Otolína a žlutá kočka, se rozhodně nebudou nudit malí ani velcí čtenáři!

Knihy jsou bohatě ilustrované, nápadité a propracované obrázky srozumitelné dětem se plynule prolínají s textem, což činí z četby velkýzážitek – ať už se do ní ponoří děti, anebo dospělí..
 
 

4 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Ja jsem si ji zamilovala na první pohled!!obrazky,styl a hlavně pristup!!!
Za me 100%
Katy

Knihyztramvaje řekl(a)...

Katy, ano. Je to skvostná kniha. a opravdu si trvám na tom, že nejen pro děti

Bunburistka řekl(a)...

Miluju ty ilustrace! Jsou nádherné! :)

Knihyztramvaje řekl(a)...

Ano jsou úžasné a ten příběh take

Něco málo o holce z tramvaje

Vždycky jsem četla ráda, ale až zas poslední dobou na to najdu trochu času cestou do práce a zpět. Prostě nastoupím do tramvaje a zapíchnu nos na půl hodiny do knihy nebo do čtečky.

Někdo dává knihám hvězdičky, někdo čísla - já jim začala dávat barvy. Fakt, zkuste to. Představte si knihu kterou čtete a uvidíte, že je barevná. Pro každého jinak.

Za každou návštěvu jsem ráda, každý komentář mi napoví, co jsem udělala dobře nebo špatně.