sobota 24. září 2016

Jiskra v popelu - Sabaa Tahir


Rok vydání: 2016, 1. vydání originálu: 2015
Počet stran: 456
Nakladatelství: Host
Překlad: Petra Johana Poncarová


Pokud milujete Hunger games, pokud se Vám líbila Divergence, jestli máte rádi fantasy a romantiku dohromady, tak prostě budete Jiskru v popelu zbožňovat!






Je to tak. Nečekala jsem to, ale autorka zvládla tenhle formát na jedničku. S hvězdičkou. A podtrženou. A víc už to nejde. 

Dlooouho jsem odolávala. Takové to moje - nebudu to číst, když to teď čtou všichni. Nenechám se zblbnout nějakou mánií, nějakým šílenstvím kolem fantasy. Přečetla jsem Hunger games tak co je víc?

Ale došlo na mě. Najednou byla kniha v regále knihovny, pak u mě na stolku, pak v kabelce, no a to už se vlastně vezla v tramvaji a bylo vymalováno. To takhle jedu tramvají sem a tam do práce a z práce a po dlouhé době ta cesta strašně utíká a klidně bych jela ještě dál, ale to už nejde. A tak se zas těším do tramvaje a zas jedu tam a sem a zas nechci přestat číst a tak čtu u oběda a skoro nejím a po strašně dlouhém čase jsem si četla i doma v posteli. No jo, dostala mě ta potvora,..

Kombinace smyšleného světa jako v Hunger games s různými kmeny a drsným Impériem, romantiky milostného troj- až čtyřúhelníku (kde fandíte jemu i jí a pak i tamtomu a téhle vlastně taky) a soubojů jako ve Spartakovi  včetně výcvikových  technik, hierarchií a spousty záporáků - je neodolatelná.

Autorka skvěle popisuje děj, vymýšlí zápletky, předvádí Vám hrdiny i skety tak barvitě, že se necháte unést a na chvíli pro Vás neexistuje nic jiného než tenhle její svět. Po tu dobu, co budete mít knihu v ruce, prostě zapomenete na to, co se děje kolem Vás. Je to výborná kniha na nedělní válení se v posteli, ale jen když bude deštivo a zataženo. Protože jinak Vám reálně hrozí, že z dvaceti minut po obědě, bude čtení až do večera a to by bylo posledních krásných dnů škoda. 

Takže podtrženo sečteno- JO!!! Ano, tuhle knihu si musíte přečíst, pokud Vás aspoň trochu tenhle žánr baví.A hned tu mám tip i na další čtení. Nakladatelství Host uspořádalo knižní batle Jiskra v popelu vs Ódinovo dítě. A výsledek byl velmi těsný. Takže prostě MUSÍM zjistit co je to ta druhá kniha zač.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Anotace - zdroj databáze knih:

Své tělo a krev zaslibte Impériu. Srdce si však ponechte. Sirotek bojující za svou rodinu. Voják bojující za svobodu. Jiskra v popelu je epická fantasy, která se odehrává v brutálním světě připomínajícím Římskou říši. Laia je dívka z lidu Učenců, který žije pod krutou nadvládou válečnického Impéria. Když je její bratr zatčen za velezradu, nabídnou jí učenečtí povstalci bojující proti Impériu dohodu: pokud se nechá prodat jako otrokyně na imperiální vojenskou akademii Šerosráz a bude pro ně špehovat, odboj zachrání jejího bratra před popravou. Elias, nejlepší voják na šerosrázské akademii, je znechucený pronásledováním a zabíjením Učenců a rozhodne se dezertovat. Než však stačí utéct, dostane příkaz zúčastnit se zkoušek, nemilosrdného klání, z něhož má vzejít nový válečnický císař. Prohrát znamená okamžitou smrt, zvítězit znamená ztratit vlastní duši. Když se Laiiny a Eliasovy cesty na Šerosrázu zkříží, oba zjistí, že jejich osudy jsou propletené víc, než by si kdy dokázali představit, a že jejich rozhodnutí může změnit budoucnost celého Impéria.

3 komentáře:

StoryHuntress řekl(a)...

Jiskra je super, moc se mi líbila :) Sice ne tolik, jako třeba Kostičas, ale jinak je taky skvělá :)

Knihyztramvaje řekl(a)...

Jakože Kostičas je ještě lepší? No tak v tom případě jde na seznam. Zima tu bude dlouhá. Tady u nás na severu .-)

StoryHuntress řekl(a)...

Gabriela K.: Asi se mnou pár lidí nebude souhlasit, ale podle mě jo :)

Něco málo o holce z tramvaje

Vždycky jsem četla ráda, ale až zas poslední dobou na to najdu trochu času cestou do práce a zpět. Prostě nastoupím do tramvaje a zapíchnu nos na půl hodiny do knihy nebo do čtečky.

Někdo dává knihám hvězdičky, někdo čísla - já jim začala dávat barvy. Fakt, zkuste to. Představte si knihu kterou čtete a uvidíte, že je barevná. Pro každého jinak.

Za každou návštěvu jsem ráda, každý komentář mi napoví, co jsem udělala dobře nebo špatně.