neděle 26. června 2016

Mona Lisa - Carson Morton



Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2012
Překlad: Viktor Faktor
Počet stran: 237


Pojďme do Paříže roku 1911 a  nechte si vyprávět příběh o ukradení a navrácení nejslavnějšího obrazu v Louvru.






Nakladatelství Metafora vydává již několik let řadu knih, které jsou sice od různých autorů, ale mají společné téma. Jde o románová zpracování životních příběhů slavných nebo méně slavných lidí světové historie. Není to suché zpracování "toho a toho roku se stalo to a to". Jsou to romány, kde je hlavní myšlenka zakládající se na faktech a k tomu dopsáno "co kdyby to bylo takhle". A je možné, že se to opravdu stalo právě tak, jak autoři napsali. Už dlouho si v knihovně hlídám Poledne u Tiffanyho, ale je na něj pořád fronta, Tak mi při prohledávání polic přišla pod ruku právě Mona Lisa. Má podobný druh obálky, je to stejné nakladatelství, tak mě nalákala.




Ale pojďme se vrátit do Paříže. Mona Lisa je napsaná tak lehce a čtivě, že si ji slupnete jako malinu. Někde na zahradní houpačce, na dece v parku, nebo v zimě pod peřinou. Je fajn si na ní nechat čas. Ne že by bylo potřeba se na ni příliš soustředit, ale prostě abyste cítili tu atmosféru. Nejde totiž o thriller, akční detektivku nebo ultra napínavé pátrání, ale o jemně vykreselný příběh s lehkou zápletkou.

Co mě nejvíc dostalo byla právě ta dokonale popsaná atmosféra. Přečtete si pár stran a když zavřete oči uvidíte, uslyšíte a ucítíte Paříž. Starou Paříž roku 1911. Pouliční ruch prodejců, klapání kopyt koní na dlažbě ulic, vůni kávy z malé kavárny na rohu, dámy v širokých kloboucích i špinaví zlodějíčci před kterými si musíte hlídat kapsy, Eiffelovu věž o které si ještě mnoho lidí myslelo, že je to jen zbytečná hromada šrotu a někdy projede automobil, který by byl dnes pokládán za veterána. To byla Paříž roku 1911. 

Příběh Valfierna, který prodával kopie slavných děl a který se rozhodl ukrást Monu Lisu, je velmi příjemné čtení, které bych si vzala do ruky třeba i podruhé. 

Každopádně už se moc těším až se dostanu i k dalším knihám této řady. Já mám zálusk na tyhle ...




...a vy si můžete tu svou vybrat TADY.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Anotace - zdroj: nakladatelství Metafora


Beletrizovaná výpověď o SKUTEČNÉ KRÁDEŽI NEJSLAVNĚJŠÍHO OBRAZU Z LOUVRU...
Přijměte pozvání do barvitého světa Paříže roku 1911!

Co by mohlo být výnosnější než krádež nejznámějšího obrazu světa? A právě tohle je plán, který se zrodí v hlavě markýze Eduarda Valfierna. Nic menšího než ukradnout ze zdi Louvru samotnou Monu Lisu! Proč by ale nakonec musela být na prodej jenom jedna? Může jich přece být rovných šest! Šest identických kopií, k nerozeznání od originálu.

Zpočátku jde Valfiernův plán hladce, ale všechno se začne hroutit, když protřelého podvodníka zasáhne láska. Láska k paní Ellen, manželce panovačného Joshuy Harta, shodou okolností markýzova nejbohatšího, ale bohužel i nejmstivějšího zákazníka.

Ožívá před námi okouzlující paleta barev secesní Paříže, s veškerou její starosvětskou romantikou. Příběh se řítí vpřed jako vlny rozbouřené Seiny a vrcholí během jiné skutečné události té doby – ničivé povodně Paříže.

4 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Kniha vypadá dost zajímavě. I když takovéhle knihy nemusím. Rozhodně se po ní někdy porozhlédnu!
Hezká recenze :)

Ali Čaja z Paláca řekl(a)...

Tieto knihy ma zaujali ešte keď som robila, vyzerali dosť zaujímvo. A o tej krádeži Mony Lisy som teraz čítala v knihe keď Hitler bral kokaín a Leninovi ukradli mozog a dosť som sa na tom pobavilo. Možno by nezaškodilo prečítať si o tom aj niečo viac, muselo to byť zaujímavé, ako sa mu to vlastne podarilo. Vďaka za tip :-)

Knihyztramvaje řekl(a)...

Slecno P diky :-)

Ali je to fajn cteni, myslim ze sis ted vybirala takove narocnejsi cteni tak treba Ti tohle sedne jako oddechovka

Rachel Roo řekl(a)...

tuhle zivotopisnou metaforackou serii mam moc rada, cetla jsem z ni asi ctyri knizky a urcite bych si rada poridila i dalsi.

Něco málo o holce z tramvaje

Vždycky jsem četla ráda, ale až zas poslední dobou na to najdu trochu času cestou do práce a zpět. Prostě nastoupím do tramvaje a zapíchnu nos na půl hodiny do knihy nebo do čtečky.

Někdo dává knihám hvězdičky, někdo čísla - já jim začala dávat barvy. Fakt, zkuste to. Představte si knihu kterou čtete a uvidíte, že je barevná. Pro každého jinak.

Za každou návštěvu jsem ráda, každý komentář mi napoví, co jsem udělala dobře nebo špatně.