sobota 9. dubna 2016

Co si ještě pamatuji, že jsme četly s mojí dcerou

Tak mě napadlo napsat také něco o tom, co čte moje dcera. Madlence je teď 9 let. Ráda čte - bohudík - i když už měla i období kdy vzala knihu do ruky jen pod nátlakem. Štvalo mě to. Ale přešlo to a jsem za to ráda.

Dnes bych tady chtěla ukázat pár knížek, na které si pamatuju, že se jí i mě líbily, když byla menší.

Knihy s okénky a překvapením

Je super dívat se na mrňata, jak začnou drbat prstíčkem okraje otevíracích okýnek a nepřestanou dokud se nedostanou dovnitř. A pak to nadšení co tam objevili! Nebo různé posouvací mechanismy. No to bavilo už mě když jsem byla malá. To se dělaly takové ty vyklápěcí knížky, nevím jestli jsou dneska ještě k dostání. Dnes by se řeklo že jsou 3D :-). To mě bavilo stejně jako ji. Doma jsme měly takových knížek víc, ale tyhle prostě vedly. Řazeno tak, jak jsme k nim postupně došly. Mimochodem, dlouho jsem hledala hezkou encyklopedii těla a tahle je výborná.





Obrázkové slovníky

Tuhle jsme měly jen jednu, ale vydržela na dlouho a dlouho. Samožřejmě, že jsou vydávány i slovníky v angličtině a jsou moc hezké, ale protože jazyky nikdy nebyly mojí silnou stránkou, tak jsem Madlence nechtěla dávat špatné základy. Tahle knížka má krásné ilustrace, kde kráva vypadá jako kráva a ne jako fialé něco, takže když ji pak viděla naživo, tak ji opravdu poznala. Do těhle publikací by asi ani jiné obrázky přijít neměly.



Říkadla

Asi každá matka zná, jak se do umrtvení opakují říkadla a ukazovací básničky a pořád a pořád a dokola a dokola,... Ufff.. No tak tohle jsem s jednou knihou nezvládala. Po 358. opakovat " Žába leze do bezu..." by mě definitivně zabilo posledních pár normálně fungujících buněk na mateřské. Takže v rámci zachování zdravé mysli jsem nakoupiala říkadlových knížek víc a to už se zvládnout dalo :-)
Ve velké většině se dost básniček opakuje, takže jsem samozřejmě vybírala i podle ilustrací.




Knihy se zvuky a písničkami

Tak tyhle byly horkými top ten. Jen pozor, některé byly dost nahlas a vzhledem k frekvenci přehrávání a nepoměru výdrže baterií proti výdrži matky, jsem některé reproduktory tlumila přelepením náplastí. No jo, jsem matka macecha :-)







No a pak taky nějaká leporela, ale to už mi přijde tak dávno, že krom Krtečka se nepamatuju na nic konkrétního :-).

4 komentáře:

Ali Čaja z Paláca řekl(a)...

Tie zvukové a hudobné knihy u nás fičia jedna radosť. A samozrejme básničky a pesničky od rána do večera verklikujeme stále dokola. A taktiež krtko musí byť. U nás ale fičí dosť Môj macík, neviem či to na Čechách máte a Rozprávky o zvieratkách od Sutejeva s krásnymi obrázkami.
Ale je super, že má rád knihy, ide o to, vypestovať v ňom lásku ku knihám. Veď čo iné môže predavačka kníh robiť :-)

Knihyztramvaje řekl(a)...

aaa takze profesionalni deformace?? :-) Macika nemame myslim, ale n atu druhou kouknu- mam rada hezke ilustrace.

Rozešívačka řekl(a)...

Bezva seznam, já to teď právě prožívám... Nedávno jsem koupila okénkovou Lidské tělo a je to vážně kopec otázek a dotazů - hrozně vtipná dětem přišla třeba kostra nebo svaly na hlavě :) A ze zvukové o traktorech jsem baterie pro jistotu vyndala úplně - to opravdu nešlo.

Knihyztramvaje řekl(a)...

Atlasy těla jsou super. To si užíváme společně. A ten traktor plně chápu :-)). MMch držím pěsti na studium!

Něco málo o holce z tramvaje

Vždycky jsem četla ráda, ale až zas poslední dobou na to najdu trochu času cestou do práce a zpět. Prostě nastoupím do tramvaje a zapíchnu nos na půl hodiny do knihy nebo do čtečky.

Někdo dává knihám hvězdičky, někdo čísla - já jim začala dávat barvy. Fakt, zkuste to. Představte si knihu kterou čtete a uvidíte, že je barevná. Pro každého jinak.

Za každou návštěvu jsem ráda, každý komentář mi napoví, co jsem udělala dobře nebo špatně.