úterý 12. dubna 2016

Sestra - Rosamund Lupton

Tahle byla šedomodrá. Tak šedomodrá jako nebe v zimě, když se chystá na to, že na nás pustí sněhovou vánici,.. Tohle byla sněhová vánice,..

Je to autorčina premiéra a hned byla oceněna cenou za nejlepší prozaickou prvotinu - v roce 2010. Kdo umí, ten umí.


Prvních pár stran jsem si musela zvyknout na to, jak je celá kniha psaná. Ich forma směrem k sestře, která právě umřela. Ale právě tohle dává strašně moc vyniknout sesterskému vztahu. Je tam cítit všechno to, co jedna k druhé cítí, to jak jedna druhé chybí, to jak se znají, jak k sobě patří. V každé straně, v každém odstavci, větě, cítíte tu soukromou něhu, žal, bolest, smích, vzpomínky, výčitky.. A to všechno tak živé a uvěřitelné, že máte husí kůži. Nikdy jsem sestru neměla, ale kdybych měla, moc bych si přála, aby to bylo mezi námi takové.

Tohle pouto bylo tím, co Beatrice donutilo neuvěřit tomu, že by Tess spáchala sebevraždu. Copak by to ta holka plná života mohla udělat?  A jen její sestra to VÍ. Ona prostě ví, že to bylo jinak. A je pro ni nutné, aby o tom přesvědčila zbytek světa.

Celý příběh je neuvěřitelně čtivý, poutavý, niterný,.. Skvěle zvolená forma stylu, protože jinak by to tak nevyznělo, k tomu nečekaný konec a ještě nečekanější rozuzlení. Ano, konec a rozuzlení jsou v tomto případě dvě rozdílné věci. a jestli jste si v polovině knihy mysleli, že víte - tak nevíte,..

S Beatrice jsem šla spát, ráno jsem se s ní probudila, v tramvaji jsem kvůli ní brečela a i teď ji mám v hlavě.





Beatrice Hemmingovou vytrhne z pokojného, ale nudného newyorského života špatná zpráva. Její mladší sestra, dvacetiletá Tess, jednoduše zmizela. Beatrice sedá na první letadlo do Londýna, rozhodnutá sestru najít. Její strach znásobuje fakt, že Tess je těhotná a do porodu má jen několik týdnů. V Londýně Beatrice zjišťuje, že sestru našli mrtvou,ale odmítá přijmout myšlenku, že spáchala sebevraždu. Když vidí, že policie nic nedělá, sama se pouští do vyšeřování  případu. Podezřelých  je několik: Tessin ženatý milenec Emilio, její psychiatr, student Simon, který jí byl doslova posedlý, i lékař, u kterého podstoupila genovou terapii na léčbu cystické fibrózy svého nenarozeného dítěte. Která indície s ukáže jako správná?

3 komentáře:

Myanmar řekl(a)...

Já v autobuse posledně brečela u Oveho. A pak jsem se smála. Musela jsem vypadat narušeně :D

Je parádní, že na Tebe kniha tak zapůsobila! :)

Kristýna, The Book Talk Blog řekl(a)...

Páni, velice silná recenze - zbožňuju, když má v sobě kniha moc někoho takhle oslovit. I mě díky tomu láká, časem se po ní určitě ráda mrknu :) Díky za senzační příspěvek a přeju krásný večer :)

Knihyztramvaje řekl(a)...

Myanmar - Oveho si nechám na později, teď ho nějak čtou všichni, ale tááák mě láká :-)
Narušená vypadám poměrně často, neboj nejedeš v tom sama :-)


Book Talk - díky za komentář, od tebe potěšil :-)

Něco málo o holce z tramvaje

Vždycky jsem četla ráda, ale až zas poslední dobou na to najdu trochu času cestou do práce a zpět. Prostě nastoupím do tramvaje a zapíchnu nos na půl hodiny do knihy nebo do čtečky.

Někdo dává knihám hvězdičky, někdo čísla - já jim začala dávat barvy. Fakt, zkuste to. Představte si knihu kterou čtete a uvidíte, že je barevná. Pro každého jinak.

Za každou návštěvu jsem ráda, každý komentář mi napoví, co jsem udělala dobře nebo špatně.