sobota 21. května 2016

Dubnová čarodějka - Majgull Axelsson




Temně modrá kniha o životě v nehybném těle a s myslí tak toužící po svobodě a letu jako u nikoho z nás,... 

 

Kniha Dubnová čarodějka mi určitě nevykouzlila na rtech úsměv, zato husí kůži jsem měla celou dobu.

 







Řekla bych - magický thriller. Nevím jak to jinak definovat. A přitom je to příběh velmi reálný.  Nenašla jsem nic, co by mi vadilo, nic co by mě zdržovalo, unavovalo. Navíc jsem si uvědomila jak přesně jsou vybraná jména hlavních postav. Tři nevlastní sestry co spolu vyrůstaly, čtyři jména.

Christina - lékařka, naškrobená, cudná, čistá, ale ne takovým tím hezkým způsobem,.. Neupřímná, tvrdá. Žít v dokonalém domě, mít dokonalého muže, nemít tak nedokonalou minulost,..

Margareta - fyzička, závistivá, ješitná, nespokojená, nešťastná,... 

Birgita - šlapka, co kdysi byla krásná, drzá a chtěla mít všechno. Dnes nemá nic, jen o číslo větší sešlapané lodičky, pozvracené šaty a zničená játra.

Ta jména jsou přesně taková, jako jsou jejich majitelky.

Čtvrté jméno je Desiréé...
Desiréé - vytoužená,... to jméno mi šeptavě zní v hlavě a nutí mě myslet na NI. 
Ne jako na chudinku upoutanou roky na lůžku, ale jako na ženu, která má kouzlo. Má sílu, moc, touhu, bolest, tajemství .
Desiréé.... Zašeptejte si to do dlaní a podívejte se na svět  zhora, okem kroužícího ptáka co všechno vidí a nic nikomu neprozradí.
Vyhlédněte si člověka a staňte se jím.
Zašeptejte Desiréé a staňte se JÍ,...



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Oficiální anotace - zdroj: nakladatelství Metafora:

Strhující příběh v tradici magického realismu... Román o hloubce ducha a síle imaginace.

Brilantní mozek uvězněný v bezmocném těle, trýzněném spastickými záškuby, příběh "mrtvého" těla, v němž tepe živý duch.

Desirée, němá a ochrnutá dívka odsouzená k životu mezi čtyřmi stěnami nemocničního pokoje... Za dlouhých nocí jí dělají společnost Einstein, Hawking, Ginzburg a jiní, i když jen prostřednictvím svých knih. Tam venku, za zdmi nemocnice, jsou její tři sestry - Christina, Margareta a Birgitta. O její existenci ale nemají tušení. Lékařka, fyzička - a prostitutka.

Naléhavé a podmanivé vyprávění začínající ve Švédsku padesátých letech 20. století. Zpěv o lásce, touze a věrnosti, ale také o beznaději, aroganci a lhostejnosti.

Švédská spisovatelka Majgull Axelssonová, původním povoláním novinářka, se už na počátku své tvorby zaměřila na problémy slabých a bezmocných, především na zneužívané děti a dětskou prostituci. Zatím největší úspěch a jednu z nejprestižnějších švédských cen, Augustovu cenu, jí vynesla právě Dubnová čarodějka.

9 komentářů:

Nikolaoss řekl(a)...

Knihu jsem si zrovna taky pořídila a po tvé recenzi se na ni těším ještě víc.
Kateřina
trojtecka.blogspot.cz

Knihyztramvaje řekl(a)...

Moc se těším, co na ni řekneš.

Aires řekl(a)...

Zatím jsem dost váhala, jestli se do knížky pustit. Četla jsem i špatné recenze a tak jsme byla opatrná :) Tvoje recenze mě ale nalákala :)

Knihyztramvaje řekl(a)...

Tak to mam radost. Pak se k Tobe mrknu jak se libila Tobe. Ja jsem z ni unesena a uz mam doma druhou knizku od tehle autorky.

cteme-s-laskou.blogspot.cz řekl(a)...

Od autorky jsem akorát dočetla Nejmenuji se Miriam a ta se mi teda líbila. Takže dubnovou čarodějku si hodlám přečíst taky. Už jsem nad ní uvažovala dřív, ale ještě jsem se k ní nedostala.

Ali Čaja z Paláca řekl(a)...

Super, ďalšia kniha na môj zoznam :-)

Knihyztramvaje řekl(a)...

Verco tak zitra je den D a ja jedu na postu, zabaleno mam - a Miriam ma taky na seznamu:-) uz si na ni brousim zuby.


Ali ja uz mam takovy seznam, ze nevim co driv :-)

Rachel Roo řekl(a)...

mam ji doma a dokonce s podpisem autorky ze sveta knihy <3 a po tomhle clanku se na ni tesim zas o neco vic :) ma moc peknou obalku.

Knihyztramvaje řekl(a)...

Rachel Roo- jojo tahle obalka je o 100% hezci nez ta z prvniho vydani. A koukej dat vedet jak jsi se rozhodla s temi vlasy :-)

Něco málo o holce z tramvaje

Vždycky jsem četla ráda, ale až zas poslední dobou na to najdu trochu času cestou do práce a zpět. Prostě nastoupím do tramvaje a zapíchnu nos na půl hodiny do knihy nebo do čtečky.

Někdo dává knihám hvězdičky, někdo čísla - já jim začala dávat barvy. Fakt, zkuste to. Představte si knihu kterou čtete a uvidíte, že je barevná. Pro každého jinak.

Za každou návštěvu jsem ráda, každý komentář mi napoví, co jsem udělala dobře nebo špatně.