úterý 31. května 2016

Myši - Gordon Reece



Myši, myši,myši, myši, myši, myši.... 

 

Přešně tak se cítí myš, když ji najde kočka. Chce být malá, neviditelná, chce být pryč, chce se schovat do díry a čekat až kočka zmizí. Za dlouhou dobu vystrčit čumák ven a doufat, že si jí nikdo zas chvíli nevšimne. 

 

Lidská myš,...

Karmínově rudá kniha. Nebyla do tramvaje. Měla jsem ji číst na půdě, nebo ve stanu v dešti, nebo ve starém křesle v zimě. Prostě někde, kde se schovávají myši... Jakoby byla těžká v rukách. Nevím, jestli jste ten pocit někdy zažili. Já poprvé a jsem za to ráda. Ta kniha je fantastická.

Skvěle napsané, napětím nabité, emocemi protknuté křížem krážem, neodolatelné.. 

Shelley a její matka jsou lidské MYŠI. Chtějí nebýt viděny, jen existovat, přežít, nepřekážet. Nic si neplánují, nic nepožadují, v žádném případě se s nikým nepřou, nevyvolávají konflikty....  Jen pozor, aby se neobjevila KOČKA. Predátor, agresor, útočník - kočka si s myší hraje, týrá ji, honí, až ji buď vystraší, zmrzačí, nebo zabije. Shelley i její matka už kočky potkaly. Znají je, vycítí je,.. Uhýbají před nimi a snaží se jim vyhnout. Ale co když jim kočka vleze do jejich domu? Co se stane, když myši nemají kam utéct?

Od prvních stran strhující, mrazivé čtení. Kniha na mě koukla jen tak z regálu, ale kdyby to bylo druhé vydání, tak bych si ji do ruky nevzala. 

Potřebuju, aby mě ke knize něco přitáhlo a tady je krásně vidět jak moc je obálka důležitá. Prostě ta druhá by mě nedostala. Nějak ve mě evokuje literaturu pro mládež,..A ani cizojazyčné verze nebyly úplně to pravé ořechové. No mrkněte sami.


Takže to byla náhoda. Ale skělá. 

Určitě si ji přečtěte. Pokud nejste MYŠI  a pokud nemáte STRACH.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Anotace - zdroj databáze knih:

Každému jednou dojde trpělivost.

Šestnáctiletá Shelley a její matka jsou jako šedé myšky – nervózní, plaché a přeochotné. Je snadné je využít a zneužít, což si dobře uvědomoval otec Shelley i její spolužačky ze střední. Právě před nimi uprchnou matka s dcerou do nového domova na venkovské samotě, kde obě nečekaně rozkvetou a svět se zdá konečně snesitelným místem.

Nově nabytý klid však záhy naruší lupič, který se jedné noci vloupe do domu. Shelley se probudí, slyší, jak vržou schody, a v následujících mrazivých minutách se její život obrátí vzhůru nohama. Moc dobře totiž ví, že když už se kočka dostane do myší díry, neodejde bez kořisti...

3 komentáře:

StoryHuntress řekl(a)...

Souhlasím, Myši byly velice dobré :-)

Sireen řekl(a)...

Aaaa, Myši! Konečně někdo, kdo je zná taky, mám radost, je to super knížka. A ani jsem nevěděla, že existuje v tolika vydáních, takže jsi mě zase obohatila, děkuji a pochvaluji recenzi :)

http://rina-books.blogspot.cz/

Knihyztramvaje řekl(a)...

A přitom jsem o te knize nikdy neslysela. Musim se pozorne podivat na vase blogy, treba tam najdu dalsi fajn tipy. Diky za komentáre. G

Něco málo o holce z tramvaje

Vždycky jsem četla ráda, ale až zas poslední dobou na to najdu trochu času cestou do práce a zpět. Prostě nastoupím do tramvaje a zapíchnu nos na půl hodiny do knihy nebo do čtečky.

Někdo dává knihám hvězdičky, někdo čísla - já jim začala dávat barvy. Fakt, zkuste to. Představte si knihu kterou čtete a uvidíte, že je barevná. Pro každého jinak.

Za každou návštěvu jsem ráda, každý komentář mi napoví, co jsem udělala dobře nebo špatně.